A A A
hamburger
HEADERFOTO_2_100_SELFMADE_MAAS_THEATER_EN_DANS

Laura

Inmiddels is de examenuitslag binnen; Laura is geslaagd!
Van harte gefeliciteerd!

Interview Laura over de examens

Hoe heb je jezelf voorbereid op de examens?
“Eigenlijk niet anders dan op een normale SE-week. Natuurlijk oefende ik specifiek onderwerpen die ik lastig vond en maakte ik veel examens.
Dat is trouwens echt een gouden tip! Koop de examenbundel en ga examens oefenen, wanneer je dan bij je examen bent is het dan allemaal niet meer zo onbekend.”

Was je gespannen?
“Ja, ik was echt wel gespannen. Zeker voor mijn allereerste eindexamen. Ik dacht: ‘nu moet het toch echt gaan gebeuren!’ Naarmate de examens vorderden, gleed de spanning van me af. Meer dan mijn best doen kon ik toch niet!”

Wat vond je van de examens?
“Het was heel verschillend, het ene examen was echt heel lastig en het andere examen viel me dan weer mee. Nederlands vond ik persoonlijk een moeilijk examen, een vak als wiskunde viel mee. En ja, er waren zeker een paar rare vragen.”

Welk examen vond je het moeilijkst?
“Ik vond Engels het moeilijkste examen. Er werden veel moeilijke woorden gebruikt. Ook waren de teksten lang. Het is goed tussendoor pauzes voor jezelf in te lassen, maar door de tijdsdruk vergeet je dat snel en verlies je je concentratie. Het is lastig die vast te houden bij die lange teksten.”

Waren er nog opvallende dingen?
“Ja. Met de eindexamens moet je in een gymzaal je examens maken en precies in de gymzaal waar ik het moest maken, liep er steeds een vogel over het dak die steeds veel lawaai maakte. Gelukkig had ik er niet zoveel last van. Omdat ik snel afgeleid ben, draag ik oordopjes dus dat scheelde!”

Denk je dat je geslaagd bent?
“Pff…, dat is een lastige vraag.. Ik heb geen idee en wacht de uitslag maar gewoon af. Ik probeer er zo nuchter mogelijk onder te blijven. Waarom zou ik me opwinden? Veranderen kan ik het niet meer.”

Wat doe je na je examens?
“Momenteel doe ik op doordeweekse dagen vakantiewerk. Dat vind ik leuk, ik heb het erg naar m’n zin. Op zaterdag werk ik nog bij de Stadsboerderij. Geweldig werken daar, met een topteam!”

Ga je nog op vakantie?
“Jazeker! Samen met ouders en mijn broertje ga ik drieënhalve week naar Spanje. Daarna ga ik en midweek naar Terschelling met mijn vriendinnen. Ik heb daar enorm veel zin in en kijk er echt naar uit!”


 

Leren doe je voor jezelf

Laura Poortman: “Noetsele was een cultuurshock – nu vind ik het hier echt heel leuk”

REG_0180

Laura Poortman (17 jaar) zit in 5 havo op de Reggesteyn vestiging Noetselerbergweg. De eerste drie jaar van de havo zat ze op de vestiging in Rijssen. Laura woont met haar ouders en twee broers in Rijssen en heeft naast haar school een druk leven. Ze werkt bij Blokker, zit in de selectiegroep moderne dans en heeft een hoop vriendinnen. Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) is haar favoriete vak en het is dan ook niet zo gek dat ze na de havo graag psychomotorische therapie wil gaan studeren in Zwolle.

“Ik wist na de basisschool eigenlijk gelijk dat ik naar Reggesteyn wilde”, vertelt Laura. “Iedereen ging naar Reggesteyn Rijssen. Ik ben ook naar een open dag van de Passie Wierden geweest, maar ik wilde graag naar een grotere school met veel gezelligheid. Reggesteyn Rijssen kende ik al, mijn vader geeft er les en vroeger ging ik vaak mee naar school. De vestiging in Rijssen is mooi en er hangt een fijne sfeer, als een soort dorpsschool. Het is een vrij nieuw gebouw, alles doet het en is goed geregeld. Ik vond de overgang van groep 8 naar de middelbare school groot, ik heb echt moeten wennen. Het is een grote school, maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen plekje binnen de school. Dat ik na drie jaar naar de vestiging e Noetselerbergweg ging was logisch, daar heb ik eigenlijk niet zo over na gedacht. Het heeft ook geen rol in mijn keuze voor de school gespeeld.”

Cultuurshock
De overstap in de vierde klas naar Reggesteyn Noetsele was voor Laura een ‘cultuurshock’, zoals ze het lachend omschrijft. “Ik wist niet wat me overkwam, waar was ik in terecht gekomen? Ik weet nog goed dat ik in één van de eerste lessen vlakbij een meisje uit Hellendoorn zat. Ze keek zo afstandelijk uit haar ogen, ik vond dat raar. Ik heb het de eerste maanden niet echt naar mijn zin gehad. Ik denk overigens niet dat het aan de school lag, meer aan mezelf. Ik moest aan de vestiging wennen, maar nu vind ik het hier heel leuk. En het meisje dat ik in 4 havo zo raar vond, daar kan ik nu goed mee opschieten.”

Leren voor jezelf
Het grote verschil tussen de twee vestigingen is voor Laura de mate van zelfstandigheid. “Op Reggesteyn Rijssen wordt je intensief begeleid en gecontroleerd en ik vond dat prettig. Aan de andere kant is het goed dat ik hier leer om zelfstandig keuzes te maken, leren is iets dat je voor jezelf doet. In het begin had ik de neiging om maar helemaal geen huiswerk te maken, de leraren controleerden het soms toch niet. Maar uiteindelijk heb je daar jezelf mee. Je moet zelfdiscipline hebben om de vrijheid aan te kunnen. Mijn ouders vinden het goed dat ik op school meer losgelaten wordt, al letten ze thuis nu extra op mij. De leraren hier op de Noetselerbergweg vind ik goed, ze staan voor je klaar en helpen je als je daar om vraagt. Maar dat sommige leerlingen de aula hier mooier vinden omdat het een oud gebouw is, daar snap ik helemaal niks van. Die in Rijssen is veel mooier.”

Wat doen voor een ander
Een ander verschil tussen de vestigingen is de manier waarop de christelijke identiteit vorm krijgt. Laura vindt het geloof belangrijk en merkt dat er in Nijverdal losser mee om wordt gegaan dan in Rijssen. “In Rijssen besteden ze structureel meer aandacht aan het christelijk geloof. De dagopening is bijvoorbeeld vaste prik, op Noetsele niet altijd. Hier komt het geloof meer tot uiting in de acties die we organiseren, zoals de goededoelendag en de beklimming van de Mont Ventoux. Aan de actie Mont Ventoux tegen kanker kon ik helaas niet meedoen, vanwege een blessure. Wat doen voor een ander heeft ook alles met het christelijk geloof te maken. Als christen voel ik me geroepen me daar extra voor in te zetten.”

Het laatste nieuws in je mailbox?

Vul hier je mailadres in en blijf op de hoogte!