Niels

Ik wilde losgelaten worden

Niels Companje: “Reggesteyn Noetsele maakt van mij een sociaal en zelfstandig mens”

REG_0209

Niels Companje (17 jaar) zit in de vijfde klas van het vwo. Hij woont in Enter samen met zijn ouders en twee zusjes. In het weekend werkt hij bij de supermarkt en af en toe als tuinman. Daarnaast speelt Niels bariton en geeft hij leiding bij het Christelijk Jongeren Verbond  in Enter. De eerste drie jaar van zijn schooltijd ging hij naar Reggesteyn Rijssen en vanaf 4 vwo naar de Reggesteyn vestiging Noetselerbergweg in Nijverdal.

De keuze voor Reggesteyn was voor Niels logisch. “Ik mocht zelf kiezen naar welke school ik wilde, mijn ouders lieten me daar vrij in. Reggesteyn vestiging Rijssen werd mijn keuze. Ik vond het een mooie school, het was dichtbij, veel vrienden uit Enter gingen er ook heen en er hing een prettige sfeer. Dat ik na drie jaar naar de Noetselerbergweg zou moeten, vond ik toen geen probleem en nog steeds niet.”

Bij de hand genomen
De overstap van basisschool naar middelbare school is best groot, daarom vond Niels het prettig om de eerste paar jaar goed begeleid te worden. “Dat doen ze in Rijssen, ze nemen je echt bij de hand. Er zijn duidelijke regels, je huiswerk wordt gecontroleerd en iedereen kent elkaar. De christelijke identiteit van de school was bovendien duidelijk merkbaar in de dagopeningen en de vieringen. Prettig, maar na drie jaar had ik behoefte aan meer vrijheid, ik wilde losgelaten worden.” De overstap naar de Noetselerberg-weg kwam voor Niels dan ook op het goede moment.

Vooral positieve punten
“Ik was na drie jaar in Rijssen heel benieuwd hoe het zou zijn in Nijverdal. Over de overstap maakte ik me weinig zorgen.” Niels ziet vooral positieve punten. “Noetsele is een leuke en rustige school met een prettige sfeer. Dat het rustig is op de gangen en in de aula komt denk ik vooral omdat hier alleen havo- en vwo-leerlingen zijn. Daarnaast is de manier van lesgeven anders en gaan leraren op een andere manier met leerlingen om. De verhouding tussen leerlingen en leraren is gelijkwaardiger, zonder dat de gezagsverhouding helemaal weg is. Dat stimuleert mij om meer te zeggen tijdens de les.”

Eén school
Volgens Niels hoeven ouders en leerlingen niet ongerust te zijn dat de overstap van de vestiging Rijssen naar Noetsele heel groot is. “Behalve dat het een stukje verder fietsen is, vallen de verschillen mee. Je merkt goed dat Reggesteyn één school is. Op deze vestiging wordt vooral je zelfstandigheid gestimuleerd. Je leert alles wat je uit de boeken moet weten en meer. De school wil van ons zelfstandige en sociale mensen maken. Ik vind dat heel belangrijk. Je kunt wel altijd het huiswerk blijven controleren, maar je moet toch leren dat je huiswerk vooral voor jezelf maakt.”
Niels is erg enthousiast over de extra vakken die op de Noetselerbergweg aangeboden worden. “Cambridge English bijvoorbeeld. Engels is één van mijn favoriete vakken en door het extra vak Cambridge kan ik er nog beter in worden.” Na het vwo wil hij graag naar de universiteit, waarschijnlijk om geschiedenis te studeren.”

Inzetten voor de medemens
De christelijke identiteit van de school is voor Niels van belang, maar niet doorslaggevend geweest in zijn keuze. Hij merkt wel een verschil tussen de manier waarop deze identiteit tot uiting komt op de vestigingen Rijssen en Noetsele. “In Rijssen ligt de nadruk vooral op de vaste rituelen, elke dag het eerste uur een dagopening en de christelijke vieringen. Op deze vestiging is er niet elke dag een opening, maar wordt er meer aandacht besteed aan goede doelen acties, je inzetten voor de medemens en er worden actuele problemen in de samenleving besproken.”