Scholen op de kaart
A A A
hamburger
foto retailskills0
foto retailskills

Rijssen

Ondernemers in de dop tijdens Retail Skills Battle

31 mei 2018

Op zaterdag 2 juni vindt in het centrum van Rijssen de ‘Retail Skills Battle’ plaats. Het is een onderdeel van het evenement ‘Proef het Vakmanschap’ dat in samenwerking met onder andere CSG Reggesteyn, ROC van Twente en Rotary Regge Regio wordt georganiseerd. Het gaat om derdejaarsleerlingen VMBO van CSG Reggesteyn (economie & ondernemen) die op stage zijn geweest.Tijdens deze stage maken zij met het stagebedrijf een plan over hoe ze dit bedrijf kunnen promoten tijdens het evenement.

“De leerlingen krijgen op de betreffende dag een kraam die ze inrichten met spullen van het stagebedrijf en ze worden beoordeeld op onder andere presentatie en verkooptechnieken. Het is een vervolg op ‘Proef Rijssen’ dat al twee keer plaatsgevonden heeft en dat bleek een succes te zijn”, aldus docent economie & ondernemen Roelf-jan Schipper van CSG Reggesteyn. Hij werkt voor de Retail Skills Battle samen met zijn collega Bert Veenstra en met economiedocent Jamar Pluimers van ROC vanTwente. “Het doel van dit project is de doorlopende leerlijn van VMBO Reggesteyn naar ROC Twente. De meeste leerlingen stromen op deze manier door naar MBO dus we slaan de handen ineen”, meent Pluimers.

Bij de Retail Skills Battle gaan groepjes van drie leerlingen, bestaande uit twee derdejaarsleerlingen van VMBO economie & ondernemen Reggesteyn en een examenleerling (vierdejaars) van ROC Twente met elkaar aan de slag om een goede marktkraam (stand) in te richten. De ROC-leerling fungeert hierbij als coach. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Het klaslokaal waar men, op afspraak, samen bezig is, is ook helemaal ingericht op het ondernemerschap met een aantal nagebootste winkeltjes. Raphaël Wessel, Daan Leusink en coach Youri Gerritsen Mulkes hebben er wel zin in. Zij promoten het (stage) bedrijf Reparo smartphone & tabletreparaties. Ze hebben alle drie wel wat met smartphones en toebehoren zoals hoesjes, opladers et cetera. Youri kent de kneepjes van het vak al en geeft de andere twee jongens advies over eventuele verkooptechnieken en hoe je klanten het beste kunt benaderen. De dames Maaike Slagers en Meike Weerts, derdejaarsleerlingen Reggesteyn en coach Leonie Stuiver, examenleerling ROC Twente die het (stage)bedrijf DA promoten, zijn enthousiast maar vinden het ook wel een beetje spannend. “We gaan ons kraampje inrichten met kleurrijke ballonnen, folders, dagcrèmes, huid- en haarverzorging en dergelijke. We nemen ook leuke make-up mee”, meent Leonie die ook al ‘enige’ verkoopervaring heeft.

De meeste leerlingen willen de opleiding in het ondernemerschap voortzetten op het ROC maar enkelen twijfelen nog. Daan overweegt een opleiding in de ICT en Maaike lijkt werken bij de politie eventueel ook wel leuk. In totaal nemen zo’n vijftien teams deel aan de Skills of Battle voor uiteenlopende bedrijven zoals: Ziengs, Sans, BeautyAge, Xential, Vif/Get Drezzed, Discus Rosman, Ter Weele Noten en Zuidvruchten en nog een aantal meer. De winnaars mogen een mooie prijs in ontvangst nemen, dat blijft nog een verrassing.

Het laatste nieuws in je mailbox?

Vul hier je mailadres in en blijf op de hoogte!