Handige links

Jobshadowing Sevilla

Nijverdal
07 mrt

Deze week is de heer Huisman, docent bewegingsonderwijs, 4 dagen in Sevilla geweest voor het project Jobshadowing. Hierbij een kort verslag van zijn ervaringen.

Ik heb presentaties verzorgd en verschillende lessen gegeven op de school IES Hipatia, gelegen in een buitenwijk van Sevilla (Mairena del Aljarafe genaamd). De school ziet er prima uit en de faciliteiten zijn in orde, maar toch ook weer niet te vergelijken met wat wij hebben. Het onderwijssysteem in Spanje is ook totaal anders dan in Nederland, er is alleen al een groot verschil tussen publieke en particuliere scholen, maar er is ook een verschil in de kwaliteit van het onderwijs in de verschillende regio’s. In Sevilla en heel Andalusië is het op zich prima en de sfeer op IES Hipatia is ook erg prettig te noemen. Het contact tussen collega’s onderling en tussen de leerlingen en docenten is erg goed, ik heb dan ook enorm genoten en vooral veel geleerd.

Op dinsdag heb ik een presentatie verzorgd voor de Spaanse directrice en de personeelsleden. De Spaanse docenten zijn vooral onder de indruk van de verschillende niveaus die wij hebben, zij hebben de niveaus namelijk veel meer door elkaar. Ook het feit dat we centrale examens hebben en veel vrijheid in het kiezen van hoe we onderwijs kunnen geven, wordt gewaardeerd. Natuurlijk zien ze ook genoeg kanttekeningen, elk land heeft zijn goede kanten en aandachtspunten.

Ook heb ik 2 dagen lessen bewegingsonderwijs verzorgd en heb ik geleerd hoe zij les geven, dat is totaal anders dan in Nederland.

In de lessen, maar ook in een presentatie aan de docenten bewegingsonderwijs, heb ik aandacht besteed aan See You Move, onze manier van lesgeven. Aan de hand van circusactiviteiten, waar de leerlingen actief mee aan de slag gingen, heb ik onze didaktiek uitgelegd. De Spaanse collega’s en leerlingen waren enthousiast en samen hebben we meerdere leuke lessen gegeven. Al met al was het een fantastische ervaring, en zeker voor herhaling vatbaar. We hebben ook gesproken over een verdere samenwerking, IES Hipatia wil graag verder met ons samenwerken, wellicht al volgend jaar.

Adios, de heer Huisman

IES Hipatia 2
IES Hipatia 5
IES Hipatia 9
IES Hipatia 13