Handige links

Week van het geld

Rijssen
15 mrt

Het is de Week van het geld! Wethouder Bert Tijhof steekt de leerlingen van CSG Reggesteyn in Gemeente Rijssen-Holten tijdens een educatieve les van Moneystart een hart onder de riem.

Hij vertelde de leerlingen het volgende verhaal: ‘Als gemeente zijn we er ook als het even niet gaat of lukt. Als je zorg nodig hebt, dan wil de gemeente er ook voor jou zijn. Ook als het gaat om zorgen om geld. Bij sommige jongeren kan het dan ineens toch heel erg fout gaan. Dat begint soms heel klein. Je gaat met je eerste brommer, die ga je natuurlijk opvoeren en ga je veel te hard. Toevallig staat daar net oom agent op de motor. Die heeft je in de gaten en pakt je en dan moet je betalen. Als je de eerste bent bij de brievenbus als de boete binnenkomt, dan wil je 'm eigenlijk al wegstoppen. Niet zo leuk voor je ouders om een boete te laten zien. Zo'n boete van misschien 50 euro als je die niet betaalt, kan die na een paar jaar bijvoorbeeld zo 1500 euro zijn. En met een krantenwijk of bij de Jumbo, voordat je bij die 1500 euro bent, ben je wel even mee bezig.

Als je financiële zorgen krijgt kun je hoe dan ook bij de gemeente terecht. Trek aan de bel, schaam je er niet voor, want er zijn heel veel mensen die daarvan gebruik maken. We zijn er voor iedereen. Ik kom uit een gezin waar we het niet breed hadden. Ik weet nog goed dat ik echt moest sparen al ik iets wilde bereiken. Mijn moeder was alleen, geld voor dingen om zomaar te krijgen en uit te geven was er eigenlijk niet. Ik dacht 'als ik nou zestien ben. lijkt een brommer me wel leuk'. Ik heb die bij elkaar gespaard door mijn eerste bijbaantje. Ik ben begonnen met kranten bezorgen en aan het eind van de maand kreeg je geld. Van dat geld kon je leuke dingen doen. Als je voor de eerste keer geld krijgt, ga je daar direct iets leuks van doen. Zo ging dat bij mij. En als het dan weer op is denk je bij jezelf ‘zo kom ik nooit bij die brommer’. Dat zullen jullie best wel herkennen. Dus niet zoveel uitgeven dat je niets over houdt en sparen. 

Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik af en toe ook hier mag zijn, in jullie of een andere klas, Het is gewoon gaaf om hier te zijn en dingen met jullie te mogen delen. Want jullie zijn de toekomst!’.

Het was een erg leerzame middag! Daar willen we Wethouder Bert Tijhof en Moneystart nogmaals voor bedanken.